Udskiftning af pollenfilter – Hvornår og hvor ofte skal der skriftes?
Et godt pollenfilter beskytter ikke kun mod støv sod og forurening, men kan også dræbe baktierer og neutralisere lugt.
Indhold
- Hvad er et pollenfilter?
- Hvornår og hvor ofte skal pollenfilteret udskiftes?
- Hvor er pollenfilteret placeret?
- Hvordan udskiftes et pollenfilter?
- Hvad koster det at udskifte?
Hvad er et pollenfilter?
Et pollenfilter sikrer, at den udefra kommende luft, der ledes ind i kabinen, renses for snavs. Dette er nødvendigt, fordi indblæsningsluften er forurenet af en række fremmede stoffer. Sodpartikler, bremsestøv og slid af dæk udgør især en sundhedsrisiko og bør ikke indåndes. Pollenfilteret er også kendt som et kabinefilter eller kabineluftfilter. Endelig findes der pollenfiltre som fokuserer på, at rense luften for træ- og blomsterpollen. Disse allergener kan forårsage adskillige fysiske symptomer hos ramte mennesker og fjernes på samme måde som snavs.
Opbygning og funktionalitet
Et pollenfilter i sin enkleste form består af et tyndt lag papir og fungerer efter sigteprincippet. Luftmolekylerne kan passere gennem porerne, mens støv og pollen sidder fast i filteret. Kvaliteten af filteret bestemmes af dets separationshastighed, som igen afhænger af porestørrelsen. Ofte er ikke kun et lag papir involveret, men to eller tre filterlag i kombination. Især hyttefiltre, der er rettet mod allergikere, giver praktisk taget ingen fremmede stoffer lov til at passere. Dette lykkes blandt andet ved, at der udover papir anvendes nonwoven, hvis fibre er elektrostatiske. Elektrostatik binder selv de mindste partikler.
Såkaldte kombinationsfiltre har også et ekstra aktivt kullag. Det er et meget porøst materiale med et stort overfladeareal. Luftmolekyler kan stadig strømme gennem laget, men større molekyler afsættes. Det aktive kullag fjerner også uønskede gasser fra luften og beskytter fører og passagerer mod ubehagelige lugte. Du kan forestille dig det hele som en svamp, der langsomt er under opblødning. Endelig kan et kulfiltre også reducere bakteriebelastningen ved at være biofunktionelt aktivt. Dette betyder, at et eller alle filterlag er blevet imprægneret med et bakteriedræbende lag.
Hvornår og hvor ofte skiftes kabinefilteret?
Udskiftning af pollenfilter bestemmes af det serviceinterval, der er angivet af producenten. Hvis du ikke ved dette, bør du udskifte filteret hvert 1-2 år, fordi det stoppes til. Over tid dannes en såkaldt filterkage fra den akkumulerede snavs. Teoretisk forbedrer dette separationshastigheden, men på et tidspunkt bliver luftstrømmen for lav. Derefter skal kabinefilteret udskiftes. I store byer med meget trafik skal kabinefilteret normalt udskiftes oftere end i landdistrikterne, selvom høje støv og pollen koncentrationer også kan tilstoppe kabinefilteret i landlige omgivelser. På grund af de lave omkostninger ved udskiftning, er vores anbefaling at skifte pollenfilteret hvert forår. Dette gælder også, hvis du ikke har nogen allergiske reaktioner.
Hvor er pollenfilteret placeret? Hvor kan du finde det?
Pollenfilteret er normalt placeret i nærheden af instrumentbrættet og er enten installeret i motorrummet eller kan fås via handskerummet. Den specifikke position afhænger af køretøjet, og indsatsen er også forskellig. Pollenfiltre under eller bag handskerummet kan normalt fjernes og udskiftes i nogle få enkle trin, mens kabinefiltre i motorrummet normalt stadig skal skrues ud. Dette er igen forsynet med en gummipakning. I nogle tilfælde skal viskerne også fjernes, for at komme ind til pollenfilteret.
Hvordan skiftes pollenfilteret?
Grundlæggende er udskiftning af et indvendigt filter også muligt for ikke fagfolk, fordi det normalt kan nås uden den store indsats. Dette afhænger dog stærkt af den specifikke bil. Det er normalt placeret mellem den indvendige blæser og instrumentbrættet og kan enten nås fra motorrummet eller via handskerummet. Installationsvejledningen, som normalt er vedlagt pollenfilteret, beskriver, hvordan man kommer til det. Billedet herunder viser placeringen på en Skoda Octavia. Værktøjer er ikke påkrævet, og du skal regne med, at det tager cirka 20 minutter. Når motorhjelmen er åben, er kabinefilteret på Skoda Octavia ikke synligt, fordi det er placeret foran til højre. Det øverste panel, den såkaldte beskyttelses-panelet, skal løftes lidt. Det kan let fjernes udefra med en lidt følelse.
Brug ikke for meget kraft for at undgå, at forruden revner. Det er heller ikke nødvendigt, at trække det helt ud, fordi filterets plastramme tydeligt kan ses under beklædningen. Holderammen klippes ud, og filteret fjernes.
Det anbefales at sammenligne det gamle kabinefilter med det nye kabinefilter for at fastslå evt. størrelsesforskelle. De skal selvfølgelig være ens i deres dimensioner eller passe i holderammen. Sørg også for at indsætte filteret rigtigt. Luftstrømmen markeres normalt på siden. Inden holderrammen og pollenfilteret monteres igen, skal du benytte lejligheden til at rengøre filterboksen grundigt. Blade, grene, småsten og andet snavs skal suges væk. Filteret kan derefter bruges ved at indsætte stifterne i fordybningerne i rammen. Efter et let tryk sidder pollenfiltret i grebbet, og kappen kan monteres igen. Så snart den sidder korrekt, kan gummipakningen sættes på igen. Pollenfilteret er blevet skiftet.
Hvad koster det at skifte kabinefilter?
Kabinefiltre er ikke en stor investering, og selv de allergisikre i god kvalitet koster næppe mere end 150 Kroner, hvis du køber dem online. Hvis du ikke mener selv at kunne installere filteret, skal du lægge yderligere 230-400 Kroner til værkstedsregningen. Dette svarer til cirka en halv times arbejde, hvilket det ofte bør tage at skifte et pollenfilter. Grunden til den enkle udskiftning, er at et filter normalt ikke holder mere end 20.000 kilometer.